Informacija

Qatar uvodi let za grad Hofuf - Saudijska Arabija

Da li je Hofuf grad u kome će raditi samo žene?

Qatar uvodi let za grad Hotuf- Saudijska Arabija

 

Od 15 maja 2014. godine avio kompanija Qatar počinje da leti za Hofuf, Saudijska Arabija. Letovi za Hofuf će saobraćati 4 puta nedeljno. Hofuf je najveći grad u najvećoj provinciji u Saudijskoj Arabiji.Hofuf je pznat po istorijskim gradjevinama i arheološkim nalazištima.U masci sa Vaše leve strane možete ukucati datume putovanja kod i destinaciju Hofuf i dobićete najniže cene sa svim taxama za željeni grad.

 

 

Saudijska Arabija, službeno Kraljevina Saudijska Arabija je arapska država, i najveća država Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Na zapadu dugom obalom izlazi na Crveno more, a na istoku na Perzijski zaliv. Graniči na severu s Jordanom, Irakom i Kuvajtom, na jugu s Jemenom, na jugoistoku s Omanom te na istoku s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom. Ima morsku granicu s Bahreinom s kojim je povezana mostom. Zauzima površinu od oko 2.150.000 km2, i ima 27,6 miliona stanovnika.

 

Kraljevinu nekada nazivaju i "Zemlja dva hrama" s obzirom da se u njoj nalaze dva najsvetija mesta Islama Meka i Medina (u kojima su Kaba i Poslanikova džamija). Trenutno državno uredjenje je na snazi od 1932. godine kada je Abdul-Aziz bin Saud proglasio nezavisnost Kraljevstva, dok njene korijene možemo naći još dublje u historiji, sa uspostavom prve saudijske države 1744. godine.

 

Saudijska Arabija je vodeći svetski izvoznik nafte, koja je ujedno i glavni ekonomski pokretač razvoja države. Izvoz nafte čini oko 90% ukupnog izvoza i donosi oko 75% prihoda državnog budžeta, što doprinosi relativnom ekonomskom blagostanju njenih stanovnika. Loša strana velike zavisnosti ekonomije o nafti je nestabilna cena navedenog energenta na svetskom tržištu.

 

Ekstremna vrućina i bezvodnost su karakteristike većeg dela Saudijske Arabije. To je jedno od nekoliko područja u svetu gde temperature dostižu od preko 50 °C. Zimi se povremeno pojavljuju mraz ili sneg u unutrašnjosti ili na većim nadmorskim visinama, medjutim to se dešava svega jednom ili dva puta u deset godina. Najniža zabeležena temperatura je -12 °C u Turaifu. Prosečne zimske (januar) temperature se kreću u rasponu od 8° do 20 °C u gradovima u unutrašnjosti, poput Rijada, dok su u Džedi i na obali Crvenog mora iznosi 19° do 29 °C. S druge strane prosečne letne temperature (juli) su 27° do 43 °C u Rijadu, i 27° do 38 °C u Džedi. Noću se temperature u pustinjama u unutrašnjosti spuštaju na izuzetno niske vrijednosti, a danju pustinjski pesak povećava Sunčevu toplinu.

 

Godišnja količina padavina iznosi oko 100 mm u Rijadu (uglavnom u periodu od januara do maja), dok je u Džedi oko 54 mm (uglavnom u periodu od novembra do januara).

 

Saudijska Arabija je kraljevstvo u kojem je na snazi šerijatski zakon i plemenski običaji, a na vlasti je ultrakonzervativno društvo koje ne dopušta ženama ni da voze. Iako šerijatski zakon dopušta ženama da rade, ukoliko ne zanemaruju svoju osnovnu dužnost i brigu za kuću, u stvarnosti je samo 15 posto žena radna snaga.

Plan vlade Saudijske Arabije je da se naprave gradovi u kome će raditi samo žene. Ideja nailazi na veoma oštre kritike.

Prvi „radni grad“ za žene trebalo bi da nastane u provinciji Hofuf, na istoku Saudijske Arabije. U pitanju će biti neka vrsta industrijske zone sa oko 5.000 radnih mesta. Trenutno u Saudijskoj Arabiji žene čine tek 15 odsto zaposlenih iako su u poslednje vreme sve više obrazovane. Trenutno u Saudijskoj Arabiji je 60% visokoobrazovanih žena. Problem je što posao jako teško nalaze, te iz tog razloga vlada planira izgradnju gradova za žene.