Informacija

Osnovne informacije kod putovanja avionom

Potrebne su vam informacije osnovne informacije oko kupovine avionske karte

Osnovne informacije kod putovanja avionom

 

 

Rezervacija avio karata:

Ukoliko želite da kupite jeftiniju avio kartu nekada je potrebno i po nekoliko meseci rezervisati i kupiti je. Naravno, pod predpostavkom da imate vizu )ukoliko Vam je potrebna i da znate tačne datume putovanja.

 

Traženje najjeftinije avio karte preko interneta:

Ukoliko imate pristup internetu, najbolja opcija je da sami potražite svoju avio kartu. Na sajtu www.JeftineAvioKarte.rs možete 24h u toku dana da proverite najjeftinije cene svih avio kompanija po internet cenama. Dovoljno je da ukucate datume putovanja i destinaciju i dobićete najniže internet cene sa svim taksama za Vaše putovanje. Tada možete izabrati najnižu opciju ukoliko Vam je to priorotet za odabir svoje avionske karte.

 

Pakovanje i prtljag:

Prevoz prtljaga avionom je veoma precizno definisan. U zavisnosti od avio kompanije možete poneti jedan komad prtljaga odredjene težine, najčešće je to 23kg . Proverite sa kompanijom količinu besplatnog prtljaga pošto ćete svaki kilogram preko platiti ekstra što može biti dosta skupo. Pored prtljaga koji predajete prilikom čekiranja u avion možete sa sobom uneti i ručni prtljag (ličnu torbu, kesu, laptop). Za više kesa vam neće praviti problem, ali gledajte da u avion ne unosite manje kofere ili više torbi i slično, mogli biste doživeti neprijatnosti. Posada je obučena da poštuje bezbednosna pravila tako da neće praviti kompromise. U ručni prtljag spakujte samo ono što vam je potrebno tokom puta i lična dokumenta.Prevoz većih muzičkih instrumenata podleže posebnoj proceduri i obavezno ih je prijaviti još prilikom rezervacije. Za njih se često plaća dodatna karta ako im je potrebno posebno sedište. U avionu je strogo zabranjeno da se stvari ostavljaju slobodno po prolazima. Sav prtljag mora biti spakovan u boksove iznad glava ili ispod sedišta. Trudite se da ispoštujete bezbednosne zahteve avio saobraćaja. Izbegavajte rizične predmete da nosite u ručnom prtljagu. Zaboravite na upaljače, šibice, grickalice, pincete, makazice. Sve to spakujte u veliki prtljag. Ukoliko to ne uradite prilikom ukrcavanja bićete prinudjeni da ih ostavite u kutiju na ulazu u gejt.

 

Hrana i piće:

Ukoliko ste kupili svoju avio kartu na redovnim avio kompanijama u avionu bićete posluženi pićem i hranom. Low cost avio kompanije nemaju posluženje u avionu. Budite spremni da neke velike avio kompanije ne dozvoljavaju unošenje hrane u avion. U svakom slučaju nekoliko čokoladica i keksića ne bi bilo loše da Vam se nadje pri ruci u avionu. Ukoliko Vam se desi da ožednite u avionu redovne avio kompanije, nemojte se ustručavati već pozovite stjuardesu i zamolite je da Vam donese piće.

 

Dokumenta:

Pre kretanja na aerodrom proverite da li ste spakovali svoju avio kartu, pasos i ukoliko ste kupili putno osiguranje i voucher za hotel. Sva ova dokumenta najbolje je da držite zajedno na jednom mestu. Dobro obezbedite svoje pasoše, karte, boarding kartice i stavite ih negde gde su vam uvek dostupni, a opet dobro zatvoreni kako ih ne biste izgubili. Ne savetujemo Vam često vadjenje dokumenata.

 

Aerodromi:

Prilikom dolaska na aerodrom Beograd najbolje je da dodjete oko 2h ranije pre poletanja kako biste celu proceduru obavili na vreme. Morate biti spremni na često rigorozne i naizgled bespotrebne kontrole. Sve procedure su osmišljene isključivo zarad vaše bezbednosti kao putnika i to nikada nemojte zaboraviti dok stojite u redu za kontrolu. Na ulasku u npr. Sjedinjene Američke Države od vas će tražiti razne stvari: da skinete cipele, slikaće vam oko, uzimati otiske i slično. Budite strpljivi i opušteni. Sve ovo se radi samo radi vaše sigurnosti. Da biste izbegli stres i nerviranja predlažemo vam da dodjete ranije na aerodrom. Tako ćete se čekirati medju prvima. Kada dodjete na aerodrom pronadjite svoj šalter za čekiranje i stanite u red. Ako niste prilikom rezervacije avio karte zatražili odredjeno mesto u avionu možete to uraditi ovde. Ako putujete sa još nekim zajedno se čekirajte i zamolite da vam daju mesta jedna pored drugog.

Nakon čekiranja dobićete bording kartu. Prodjite pasošku kontrolu i polako pronadjite svoj gejt. Veoma često putnici prvo razgledaju aerodrom umesto da prvo nadju gejt, te zakasne na ukrcavanje u avion.

 

Ukrcavanje i let

Prilikom ulaska u avion pronadjite svoje sedište, spakujte prtljag iznad sedišta i sedite kako biste sprečili stvaranje gužve. U avionima nije dozvoljeno pušenje tako da nemojte ni pomišljati na tu opciju čak ni u toaletu. Strogo se kažnjava. Prilikom demonstracije sigurnosnih postupaka od strane kabinskog osoblja nemojte pričati ili praviti buku. Slušajte i pratite procedure koliko god da ih poznajete. Nakon demonstracije pročitajte uputstvo koje stoji u pregradi ispred vas. Tu ćete često naći i kompanijski časopis koji je besplatan i možete ga poneti sa sobom. U istoj pregradi se nalazi i kesa za otpatke. Iznad vas se nalazi taster za pozivanje osoblja i ako vam je nešto potrebno ne morate da mašete po avionu ili se dovikujete sa stjuardesama, dovoljno je da kliknete taster. Tokom leta se treba ponašati pristojno i biti tih i obazriv prema ostalim putnicima. Mnogi ljudi imaju strah od letenja i ne treba im svojim ponašanjem unositi dodatnu nervozu. Prema kabinskom osoblju se treba ponašati sa puno poštovanja. Nikako ih nemojte oslovljavati kao "konobare" i "konobarice". Oni su tu prvenstveno zbog vaše bezbednosti, a ne da vam donose sokove i pivo. Slušajte njihove savete i naredbe i ne zahtevajte nemoguće. U avionu uvek poštujte znake za vezivanje. Prilikom sletanja sačekajte da se avion zaustavi i da se znak za vezivanje ugasi, a nakon toga polako bez žurbe napusite avion.

 

U avionu je najstrože zabranjeno:

- Korišćenje mobilnih telefona

- Pušenje

- Ulazak u kokpit

- Unošenje nepropisnog prtljaga

- Agresivno ponašanje prema posadi i drugim putnicima

- Pravljenje buke i nereda

- Seks u toaletu

- Alkohol

 

Fotografisanje na aerodromima:

Na većini svetskih aerodroma je dozvoljeno fotografisanje. U avionima je dozvoljeno fotografisanje, ali ne u toku poletanja i sletanja dok je vezivanje obavezno. Ovo pravilo nije strogo i uvek možete proveriti sa stjuardesom da li je problem da uključite svoj fotoaparat i napravite par snimaka.

 

Sletanje u svoje odredište

Prilikom sletanja aviona potrebno je slediti upustva stjuardese. Budite vezani sve dok je znak za vezivanje upaljen. Kod izlaska iz aviona polako koračajte bez guranja drugih putnika. Ukoliko je to vaša krajnja destinacija potrebno je da uzmete svoj prtljag i idete na “exit” a ako ste u tranziti i nastavljate putovanje pratite strelicu transfer ili tranzit šalter.

Za vas koji ste stigli Dobro došli, a za vas koji nastavljate putovanje želimo vam ugodan put!