Informacija

Da li ste znali????

Da li ste znali koji je najduži let? Da li ste znali koji je natraženiji grad za putovanja?Da li ste znali da neke aviokompanije mere putnike?

 

Da li ste znali????

 

Da li ste znali koji je najduži let?


Trenutno najduži direktan let na svetu je Sidnej – Dalas, sa avio kompanijom Qantas! Let traje oko 16h i obuhvata predjenih 8,500 milja. Avio kompanija Air India objavila je uvodjenje nove linije iz Indije ka San Francisku koji će trajati bez transfera punih 18h.
Konkurentske avio kompanija Qantas i Singapur Airlines nakon objave iz avio kompanija Air India objavile su uvodjenje novih linija koje bi trebalo da traju 19h.
Tako će Qantas uvesti direktnu liniju iz Australije za Veliku Britaniju, dok će Singapur Airlines uvesti liniju iz Singapura za Njujork u trajanju od 19h.
Singapur Airlines će za potrebe uvođenja nove linije nabaviti sasvim nove letelice, Airbus A350-900, dok se Qantas opredelio za Boing 787-9 drimlajner.
 

Da li ste znali koji je najkraci let?

Najkraći komercijalni let avionom odvija se između dva ostrva Oukni - Vestrej i Papa Vestrej na severu Škotske, koja razdvaja nešto više od dva kilometra.Prosečno, let traje oko dva minuta, a bilo je slučajeva kada su avioni sletali u roku od 47 sekundi!


Da li ste znali koji je natraženiji grad za putovanja?


Prema googlu  najtraženiji grad na svetu je London.
Na pretraživaču Google najpretraženiji grad je prestonica Engleske, London.

Da li ste znali da su negde zabranjeni selfi štapovi???


Selfi štapovi su sve više u modi. Zasto biste trazili od nekoga da vas slika, ako možete sve uraditi sami? Ali obratite pažnju, nisu svuda dozvoljeni.
Sve više muzeja, zabavnih parkova i sportskih stadiona zabranjuju upotrebu selfi štapova verujući da predstvaljaju rizik za bezbednost.
Upotrebu štapova za mobilne telefone koji se koriste kako bi se uhvatio bolji kadar, zabranio je i najveći evropski zabavni park – Evropa park u Nemačkoj, jer predstavljaju bezbednosni rizik.
Ove godine organizatori teniskog turnira Vimbldon zabranili su unošenje selfi štapova.
Zabranio ih je i američki institut Smitsonijan, a isto su učinili veliki muzeji u Bostonu, Njujorku i Los Anđelesu.

Da li ste znali da neke aviokompanije mere putnike??

Samoa Er, mala avio kompanija ostrvske države Samoa, je 2012. počela da primenjuje različiti cenovnik u zavisnosti od težine putnika, potez koji je obrazložila borbom protiv gojaznosti.
Filipinske kompanije koje koriste avione sa elisama, takođe, zahtevaju merenje putnika, pravdajući se bezbednosnim razlozima.
Zasto u avionima postoje pepeljare ako je pusenje zabranjeno?

Iako je u avionima pušenje zabranjeno, u WC-ima mogu da se pronađu pepeljare. Objašnjenje je da ako neko prekrši pravilo i dođe u iskušenje da zapali cigaretu u WC-u, onda mora da ima i sigurno mesto gde će da je ugasi.

Da li ste znali  da piloti u avionu imaju dodatnu hranu za slučaj da je jedna vrsta hrane otrovana?

Da li ste znali da gromovi pogađaju avione u letu iako vi to ne primećujete?

 

Da li ste znali koji je najveci avion na svetu?

 
Najveći avion današnjice (An-255 Mriya) konstruisan je za prenos velikih objekata i potrebe Sovjetskog svemirskog programa. Ukoliko su objekti koji treba da se prenesu veći od tovarnog dela, moguće ih je natovariti i na krov aviona. Avion An-255 je do sada oborio 106 svetskih rekorda, uključujući i najveći tovar prenesen jednim avionom - 500.000 kilograma. Do sada su napravljene samo dve ovakve letelice.
   

Da li munja moze da obori avion?

Putnički avioni su neizbežno na udaru munja, koje u proseku udare jedan godišnje. Ipak, munje nisu oborile putnički avion još od 1967. Naime, većina modernih letelica mora da prođe bezbrojne testove za sticanje sertifikata bezbednosti, a budući da je spoljašnjost aviona napravljena uglavnom od aluminijuma (odličnog provodnika elektriciteta), struja teče po površini od mesta udara do repa.
 

Koje sedište je najbezbednije?


Tačno je – najbezbednije sedište u slučaju nesreće je najbliže izlazu, tvrde naučnici Univerziteta u Grinviču.

Oni su pregledali slučajeve 2.000 preživelih u 105 avionskih nesreća širom sveta i ispostavilo se da je najbolje sedeti najdalje pet redova od izlaza u slučaju požara.

Da li hrana hrana u avionu ima drugačiji ukus?


Hrana u avionu zaista ima drugačiji ukus. Pre svega, vazduh u kabini isušuje nos, a promena u vazdušnom pritisku parališe trećinu ćelija čula ukusa. Zato avioprevoznici često dodaju mnogo soli i začina u hranu.

Da li ste znali da je Victor Lustig, prevarant, "prodao" Ajfelov toranj u "staro gvožđe", i to dva puta?


Da li let avionom škodi bebi?

Stručnjaci kažu da avion nije opasan za zdravu novorođenčad, ali je možda najbolje da se odloži do šestog meseca, osim ako nije neophodno.
Ako imate bebu i strah da je suviše mala da bi se vozila avionom, stručnjaci će vas utešiti svojim stavovima. Ukoliko je dete zdravo i vi ste se oporavili od porođaja, može da leti i posle dve nedelje od rođenja, pod uslovom da put traje sat, dva. Prevremeno rođena deca i ona sa disajnim problemima, morala bi da sačekaju na prvo avionsko iskustvo. Važno je, kažu lekari, da se mame upozore i na eventualne rizike, jer se prehlada i grip lako prenose u zatvorenoj kabini, a virusi su mnogo opasniji za bebu od dve nedelje, nego za onu koja su napunila šest meseci.