Informacija

Viza za Dohu, Qatar

Pre putovanja se obavezno informišite o uslovima putovanja, vizama, važnosti dokumenta.

VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši:Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave:Potrebna viza
Napomena:Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza


 ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

U Katar je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); snus u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. 

U skladu sa recipročnom Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival44) bez naknade, sa mogućnošću boravka do 90 dana y periodu od 180 dana.

TRANSPORT

U Dohi se nalazi moderan aerodrom ,,Hamad International". U gradu ne postoji javni prevoz, koriste se privatni automobili ili taksi prevoz.

BEZBEDNOST

Prekid diplomatskih odnosa sa Katarom od strane pojedinih zemalja i blokada koju su susedne zemlje uvele protiv  Katara, nije dovela do promene bezbednosne situacije u toj zemlji. Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je stabilna. Vazdušni saobraćaj između Srbije i Katara, putem avio kompanije ,,Qatar Airways", sa četiri direktna leta nedeljno iz Beograda, nesmetano se obavlja.

Snabdevenost tržišta je normalna, a cene pojedinih prehrambenih proizvoda su u manjem obimu porasle.

Ambasada Republike Srbije u Dohi prati aktuelnu situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim katarskim organima. Naši građani koji nameravaju da putuju u Katar   mogu se za sva  relevantna obaveštenja i savete obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi  na broj telefona: + 974 / 44175181, e-mail: embsrbqat@gmail.com, veb sajt: www.doha.mfa.gov.rs .

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda.

NOVAC

Zvanična valuta je katarski rijal, koji iznosi 1: 3,64 USD.

OSTALO

Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.

Preuzeto sa sajta: http://www.mfa.gov.rs