Informacija

Aerodrom Šarl de Gol Pariz

Aerodrom Šarl de Gol (CDG) je najvažniji aerodrom u Francuskoj i nalazi se 23 km severo-istočno od Pariza.

Nazvan je u čast Šarla de Gola, generala i predsednika Francuske. Na aerodromu se nalazi veliki broj barova, restorana i prodavnica. Aerodrom ima tri terminala. Drugi terminal je izgrađen za potrebe kompanije Air France, ali danas prima i letove drugih kompanija. Treći terminal opslužuje čarter linije. Sa preko 50 miliona putnika godišnje drugi je aerodrom po veličini na svetu posle londonskog Hitroua.

Ukoliko želite da proverite red letenja aerodroma Šarl de Gol u Parizu, pogledajte link Red Letenja Aerodrom Šarl de Gol Pariz                       Kako stići od aerodroma u Šarl de Gol do centra Pariza?

Air France bus nudi dve autobuske linije za prevoz od CDG do Pariza i obrnuto. Prva iz Pariza kreće s Avenue Carnot, pored Trijumfalne kapije, do aerodorma CDG. Vreme vožnje je oko 30 minuta. Cena karte iznosi 15eur u jednom smeru, a 24eur za povratnu. Autobusi sa aerodorma voze od 5:45h do 23h, a isto radno vreme imaju i oni koji kreću iz grada. Druga linija istog prevoznika kreće iz Montparnasse i preko Gare de Lyon do CDG. Cena je 16,50eur u jednom smeru, a 27eur za povratnu kartu. Vreme putovanja je oko pola sata. Autobusi sa aerodroma voze svakih pola sata od 7h do 21h, a iz grada od 6:30h do 21:30h.

Roissybus sa aerodroma Charles de Gaulle vozi direktno do zgrade Opere, a vreme vožnje je od 45-60 minuta. Vozi svakih 15 minuta od 6h do 22:30h. Cena karte u jednom smeru je 9,40eur.

Postoji i RER linija 'B', koja povezuje CDG s Parizom, vozi svakih 10-15 minuta, a vožnja traje oko 35 minuta. Neke od stanica na toj liniji su Gare du Nord, Saint Michel – Notre Dame i Port Royal, a cena karte je ona koja vredi za zonu 5 javnog gradskog prevoza - pojedinačno 8,70eur. Noćne linije autobusa koje voze od aerodroma do grada su N120, N121 i N140.

Detaljne informacije o prevozu sa aerodroma Charles de Gaulle možete pogledati na linku Javni prevoz Cherles de Gaulle Paris

Ukoliko želite da uradite online rezervaciju avio karte do Pariza, kliknite na link Rezervacija avio karte Više o tome kako se rezerviše avionsku kartu za Pariz možete pronaći na stranici Kako da rezervišem avio kartu? Više o načinima plaćanja avio karte možete pronaći na stranici Plaćanje avionske karte